30-steg plan för att bli av med hemmorojder

Genom år av kämpande med att försöka lindra symptomen samt försöka få bort problemen helt har vi på stussen.se lärt oss en hel del. Denna process är en sammanfattning av våra resultat. Desto du fler steg du bockar av i processen desto bättre tror vi du kommer må. Börja idag!

 

  1. Besök en läkare Har du haft kontinuerliga allvarliga besvär i två veckor eller mer (oavsett om du börjat på 30-stegs-processen eller inte) så bör du uppsöka en läkare.  30-stegs-processen ersätter inte kunskapen hos svenska sjukvården som är väldigt kunniga inom dessa sjukdomstillstånd.

  2. Ät mer fibrer Här kommer det bra nyheter. Maten som hjälper dig till en bra mage är också bra för att hålla en hälsosam vikt och för att leva längre. Kortfattat vill du få i dig mer fibrer och mindre fett och snabba kolhydrater. Ersätt en del av ditt intag av ris och potatisprodukter med grönsaker och bönor. Bara där bör du redan efter några dagar märka skillnad. Fibrer är motorn i ditt tarmsystem. Du kan även höja ditt fiberintag på flera andra sätt, tex att äta mörkt bröd istället för vitt, att äta fiberberikad havregrynsgröt till frukost och välja fullkornsprodukter där du kan. Sist men inte minst är klassikern "ät mycket grönsaker" aldrig fel. Man ska dock komma ihåg att det finns ett fåtal människor som faktiskt äter för mycket fibrer. Detta kan konstigt nog ge liknande symptom som för lite fibrer. Det gäller dock inte många och du vet nog om du är en av dem.

  3. Håll en sund kroppsvikt Om du inte redan har en bra vikt så är det dags att jobba bort några kilon. Överviktiga är kraftigt överrepresenterad när det gäller hemorrojder och andra stuss-problem. Har du kommit hit så har du redan börjat med steg 2 antar jag? :) Det är en bra början. Lägg till daglig motion (se steg 8 och 9) till det så börjar snart kilona rasa.

  4. Sluta dricka kaffe Kaffe har två egenskaper som påverkar din mage negativt. Dels innehåller det syror som irriterar magen. Dels innehåller det koffein som saktar ner tarmverksamheten.  Att kaffe kan få igång magen och skicka folk på toaletten är ingen nyhet.  Det är dock en väldigt dålig idé att använda kaffe som laxermedel när det är stopp i systemet. Även om det kan funka nån enstaka gång så får man äta upp det senare när koffeinet sparkar in och gör tarmsystemet ännu trögare. Nått många inte vet är att koffein saktar ner tarmverksamheten och kan skapa riktig förstoppning. Sammantaget så innehåller kaffe mycket som kan irritera magen och göra att du går på toaletten både oftare och mer sällan. Båda effekterna är dåliga och kan ge dig än mer irriterad stuss.Du behöver inte nödvändigtvis sluta helt med kaffe. Att bara trappa ner till 1-2 koppar om dagen kan räcka.

  5. Dra ner på all koffein Har du slutat med kaffet men har ändå kvar problem? Dricker du fortfarande koffeinhaltiga drycker som té eller energidrycker? Då är det nu dags att klippa koffeinet helt eller åtminstone trappa ned. Sluta med alla drycker, piller, godis eller annat som innehåller koffein. Förutom att du blir bättre i magen kommer du också efter några veckor märka vad skönt det är att slippa upp- och nergångarna koffeinet ger i ens vardag. Då blir en stabilare människa helt enkelt.

  6. Drick mer vatten Tarmen behöver vätska för att fungera korrekt. Dricker du inte tillräckligt kommer det bli stopp i systemet. Det finns inga fördelar att dricka för mycket men se till att du aldrig är törstig eller har för mörkt urin. Hellre ett glas för mycket än för lite.

  7. Skär ner på alkohol Alkohol är uttorkande och som vi diskuterade tidigare är det inget tillstånd tarmen gillar. Vill man vara på säkra sidan klipper man allt intag. Vill man istället starta försiktigt skär man ner på mängden. Framför allt ska man undvika riktiga karatefyllor, det kan ta flera dagar för tarmen att återhämta sig efter en sån session när kroppen (inkl. tarmen) blivit helt uttorkad.

  8. Ät regelbundet Magen gillar rutiner, riktig mat och en lugn takt. Planera dina måltider så du kan äta dem i lugn och ro och med jämna mellanrum. Att tvingas slänga i sig en snabb hamburgare till lunch eller att missa en måltid gör bara din mage lack och kan lätt rubba dina toalettvanor.

  9. Börja promenera och/eller motionera och/eller träna Magen gillar inte att man sitter still för mycket. Rör man på sig brukar det lättare röra sig inombords också. Ta minst en halvtimmes promenad om dagen. Gå till jobbet. Hoppa av bussen en station för tidigt. Ta trapporna istället för hissen. Ut med hunden. Att knata är grymt.För att må ännu bättre rekommenderas att slänga in ett hårdare träningspass 2-3 ggr i veckan. Välj nått du tycker är kul men se till att du tar ut dig ordentligt. De kan räcka med 30-60 min bara du pressar dig rejält. Listan på vad du kan göra är lång men låt mig ge några exempel: simma, jogga, styrketräna, badminton, fotboll, aerobics, boxning.Notera att träning ofta gör dig hungrigare än vanligt och här gäller det att motstå driften att äta mer an vanligt. Vi vill ju inte gå upp i vikt som det påtalats tidigare. Undvik också kosttillskott eftersom de förutom att de kostar pengar utan mycket verkan också kan i många fall irritera magen.

  10. Sluta stressa Magen brukar vara den första att säga till om du har för mycket bekymmer eller bollar i luften. Ens toalettvanor kan också sättas ur spel om man hela tiden har bråttom. Försök sätta kroppen först och skär ner på några av dina åtaganden. Se till att få lite lugn tid för dig själv varje dag (en promenad kanske...). Vila på helgen och jobba inte mer än 8-timmars dagar är ett bra tips.

  11. Gå på toaletten rätt Den här kanske du inte var beredd på men det är ett faktum att vi i västvärlden lärt oss ett skevt sätt att utföra nr 2. Vi skrattar kanske åt hål i marken när vi besöker t.ex. Asien men statistiken säger att vi borde följa efter. I Asien är nämligen hemorrojder ett mycket mindre problem än i västvärlden.Att utföra sina behov hukande är mycket naturligare för kroppen och man behöver inte trycka på själv på samma sätt. Om du inte vill gräva upp golvet hemma finns det ändå nått du kan göra. Sitt med endast tårna i marken och knäna så högt upp du kan så får du en huk-liknande position.Nu när du har en bättre position ska du komma ihåg det absoluta viktigaste med toaletten. Sitt aldrig och pressa. Du ska gå på toaletten när du känner att det behövs och ska då bara sätta dig och vänta en stund. Händer inget ska du inte sitta och vänta hur länge som helst utan gå upp och vänta på nytt tillfälle. Toaletten ska bevistas så lite som möjligt, det är nämligen då stussen utsätts för mest dåligt tryck vilket direkt kan skapa mer hemorrojder och andra besvär.Att sitta och läsa på toaletten är alltså inte ett alternativ längre. Det absolut värsta du kan göra mot din ända är att sitta länge och att ta i på toaletten. Gör aldrig det, oavsett om du har problem eller ej.

  12. Gå regelbundet och gå när du måste Att försöka skapa en regelbunden jämn rutin för nr 2 brukar hjälpa många. Tex att alltid gå direkt efter frukost. Koppla dessutom ett återkommande mönster till detta som tex att dricka ett glas vatten precis innan så brukar det hela tillslut gå som smort. Men regelbundenhet är inte allt. När du måste gå så är det bara att gå. Att hålla sig  kan utöva lika dåligt tryck på stussen som att sitta och pressa när det väl är dags. Så även om du är på stan eller annanstans, se till att uppsöka en toalett och gör din grej. För er känsliga för andras toaletter rekommenderar jag att alltid ha med ett litet rengöringskit.

  13. Skaka loss För att verkligen inte känna att du behöver pressa när du sitter på toaletten kan du förbereda dig genom att skaka loss saker och ting från tarmväggen. Stå och hoppa lite, slå hälarna i golvet, utöva grodgång, dansa... När du känner att det lossnar kan du sätta dig ner. Händer inget kan du vänta ett tag och prova igen senare, därmed har du inte utövat onödig press på stussen i onödan.

  14. Duscha rätt När du utför din dagliga tvagning finns det viss risk att du gör mer skada än nytta. Men nu blir det stopp på det! För det första, använd inte produkter med massa onödiga kemikalier i. De irriterar huden och det gäller speciellt den känsliga huden vid stussen. För kroppen i allmänhet kan produkter utan onödigt tjafs såsom Garant duschtvål eller klassiska Barnängens barntvål rekommenderas. Har produkten astma&allergiförbundets symbol så är det ofta ett bra val. För rengöring av känsliga delar såsom stussen är det bra men ännu mildare produkter, dessa benämns ofta intimtvätt, tex ACO Intimate Care Cleansing Wash. Har ni förresten inte redan en handdusch så skaffa det bums. När man är färdigduschad ska man nu inte förstöra allt försiktig rengöring genom att riva med en torr handuk mellan skinkorna. Man får gärna lufttorka men har man inte tid så bör man endast badda försiktigt med handduken. Att använda snälla tvättmedel (dvs ingen färg eller parfym och bara snälla ämnen) är också bra, främst för underkläderna.

  15. Förändra din arbetsposition Vi har varit inne på det tidigare men stussen gillar inte ensidiga personer. Värst av alla bovar är att sitta still hela dagen. Dels är det dåligt att inte få någon motion såklart men det värsta med att bara sitta är det kontinuerliga trycket på ändan. Stussen måste få en paus från att hålla upp hela din vikt ibland. Se till att ställa dig upp och knata runt då och då.  Försök helt enkelt variera din jobbposition. Ett bord där du kan justera höjden så du kan stå ibland är guld värd, t.ex. IKEA Bekant. Stå så mycket du kan, helst mer än vad du sitter. Men du ska inte skämmas för att byta kontorsstolen mot en soffa eller t.o.m. en säng ett tag. Passa på när du har nått som endast behöver läsas, med en padda eller behändig laptop är det lätt numera att göra sitt jobb i alla möjliga ställningar.

  16. Ta fibertillskott Det är alltid rekommenderat att fylla på sin fiberreserv på naturlig väg genom vanlig mat som vi beskrev tidigare. För alla räcker dock inte detta. Då är det bra att prova fiber i kompakt form genom ett av de många tillskott som finns. Inolaxol är ett exempel som vi vet haft bra effekt men det finns en uppsjö av alternativ. Katrinplommon är annars ett strålande naturligt alternativ.

  17. Justera din sittdyna Att du sitter bra är såklart något din stuss uppskattar. Se till att du har en bra stol och en bra sittdyna. Många mår bättre av att byta en hård stol mot något mjukt.

  18. Undvik stark mat Chili och andra starka kryddor må vara gott men de kan göra en glad mage ledsen. Har man dessutom redan lite sprickor och sår i ändan så är det inte alls skönt när de där kryddorna ska ta sig ut...

  19. Undvik snabba kolhydrater Vi har varit inne på det här tidigare men det är värt en egen punkt. Förutom att man tenderar att bli smalare av att skära ner på snabba kolhydrater så kan de också ha effekten av att göra en både hård och uppblåst vilket är det värsta tillståndet en redan dålig stuss känner till.

  20. Undvik snabbmat Vi fortsätter på spåret från 19 men det är ju så jävla viktigt med maten. Ät inte skräp! Hemlagad mat utan halvfabrikat är nyckeln till framgång. Ät grönsaker. Ät fisk. Ät oprocessat riktigt kött. Ät svenskt! 

  21. Agera direkt vid förstoppning Även om du följt alla tidigare råd kan det ibland fortfarande ta stopp. Då är det viktigt att inte låta det sitta i för länge. Det kommer nämligen utöva ett kontinuerligt dåligt tryck mot din stuss. Går det över 24 timmar från din vanliga rutin rekommenderar vi åtgärder. Börja med något naturligt såsom katrinplommon. Funkar inte det är ett rejält laxeringsmedel bättre än att gå runt förstoppad för länge. Microlax är ett smidigt och effektivt medel. Det ska dock inte användas ofta.

  22. Sluta med laktosprodukter Vissa kan gå länge utan att förstå att deras dåliga mage beror på att man är laktosintolerant. Prova att skippa mjölkprodukter ett tag. Ger det effekt så kan det vara värt att följa upp med läkare och verkligen bekräfta att man är intolerant (man kan annars pga placeboeffekten luras tro det).  Med dagens stora utbud av laktosfria produkter är det inte så svårt. Vill man prompt äta laktos nån gång ibland så finns det ju effektiva laktospiller såsom Lactrase.

  23. Inget sandpapper En riktig ovän till din stuss är aggressiv behandling med grovt toapapper. För det första ska man ta det försiktigt med pappret och sen göra så få svep som möjligt. För det andra ska du inte köpa det billigaste pappret bara för att du kommer undan med 5 kr balen. Då kan du lika gärna köra med sandpapper.  Du vill ha ett mjukt papper med minst dubbla lager. När du rengör ska du mer badda än att skrapa omkring med pappret. Om möjligt så planera gärna dina besök så du kan duscha efteråt. Då kan du fokusera på att rensa med vatten istället för papper. En bidé eller ännu bättre en inbyggd toalettdusch är fantastiskt bra och återigen ett område där asiaterna (främst japanerna) ligger långt före. Istället för toapapper (eller som komplement) kan du också rengöra med intimservetter. De är mer effektiva och skonsammare. Vanliga baby wipes funkar bra men det finns alternativ för vuxna också (t.ex. Dude Wipes).

  24. Medicinera receptfritt Köp receptfria mediciner från ett apotek. Har du hemmorojder är Xycloproct det mest effektiva. Suppositorium för interna och kräm för interna. Detta kan dels användas som en kur för att bota och dels som tillfällig lindring. Kontinuerlig kur ska man inte köra i mer än tre veckor. Tillfällig lindring kan man köra då och då, t.ex. om man ska in på ett viktigt möte. Från din läkare kan du få recept på Xycloproct så att det blir mycket billigare. Av läkaren kan du också få starkare grejer om det behövs.

  25. Smörj med olja Om det kliar därbak eller du känner att det är för torrt kan man prova att mjuka upp det med lite olja. Vanlig hederlig olivolja funkar t.ex. Smörj ett par gånger om dagen.

  26. Ta ett varmt bad Att sätta sig i ett varmt bad och relaxa kan vara bra för både stussen och hjärnan. För extra effekt kan du ha i badsalt och ett par matskedar bikarbonat. Detta har en lugnande effekt på stussen och hjälper med läkandet.

  27. Kyl ner stussen Ta ett gäng iskuber och lägg i en tunn duk. Håll den sen mot problemområdet i 10-20 minuter. Detta hjälper dels mot smärtan men kan också stärka upp venerna och motverka fortsatta problem.

  28. Undvik tunga lyft Om du har ett jobb där du gör många tunga lyft så försöka att få slippa det ett tag.  Dessa lyft sätter helt enkelt rejält med press på stussen. Styrketränar du och lyfter tungt så är det ok så länge du gör korrekta strikta lyft och inte lägger på mer än du klarar av.

  29. Röj i skogen Den här tänker inte många på men hårväxten där bak kan faktiskt ha stor påverkan. Om man redan är svullen eller öm så kan en massa hår mellan skinkorna få det irriterade området än mer irriterat. Lösningen är lyckligtvis simpel. Tvätta noga, applicera rakskum och ta en ny rakhyvel och avverka skogen. Ta det försiktigt och håll rakbladen borta från själva ändtarmsöppningen. Notera att har man en gång börjat raka sig är det svårt att någonsin sluta då man kommer irritera sig på all hårväxt mycket lättare, problemfri eller ej.

  30. Besök en läkare igen  Har man provat alla steg i guiden så är det väldigt ovanligt att man nu inte är problemfri. Det betyder dessutom att dina problem har kvarstått under en lång tid. Nu är det verkligen dags att besöka en läkare om du inte gjort det tidigare. Roten till dina problem kan vara många och en undersökning av en läkare kan vara det enda sättet att komma fram till vad det är. Nämn gärna att du gått igenom vår 30-stegs process, det hjälper läkaren att avskriva vissa diagnoser.

  31. Undvik tajta kläder. Ok, det blev en bonuspuck :) Att ha tajta jeans eller annat som tycker på magområdet kan sakta ner en bra tarmfunktion och rent allmänt öka på känsla av obehag. Byt gärna till mjuka sköna kläder så fort ni är hemma och försök undvika åtsittande saker även när ni är ute.